La_Data_Familia_Animeret_V5

Den er der, lige meget hvor du vender dig hen; COMPUTEREN. Den har indtaget verden i løbet af få generationer. Og om du vil det eller ej, er du faktisk super afhængig af den. Men ved du i virkeligheden, hvad den er i stand til? Hvordan den opstod? Hvordan den fungerer?

datadata6-v2
Teater-Fantast-logo-04

Bedstemor kan huske tiden inden. Far sukker nostalgisk, hvis nogen siger: "Commodore 64” og barnet er vokset op med sut -og Ipad. Computeren har i løbet af få generationer indtaget vores verden. Den er et uundværligt værktøj i den digitale virkelighed, vi befinder os i. Og vi er afhængige af den, både kollektivt og individuelt. Men forstår vi egentlig hvad den er for en? Denne super regnemaskine, som vi hele tiden bruger?

Med vejledning fra computereksperter og -professorer har Teater Fantast skabt en en musikalsk, informativ og underholdende forestilling for hele familien. Tag med os på en rejse gennem computerens historie, hvor vi lover data, digitale dimser og dutter. Menneske, maskine og matematik. Grin, gråd og gigabyte.

DATA DATA -computerens historie er støttet af Novo Nordisk fonden og er en co-produktion mellem Teater Fantast & Teater V. Og skabt i samarbejde med Science & Cocktails.

DATA DATA er en forestilling for hele familien -både børn, teenagere og voksne. Ved Familieforestillinger er minimumsalder 6 år. Og som skoleforestilling anbefaler vi den fra 8 år og op.

forside-stjerner

En af teatersæsonens mest ambitiøse familieforestillinger
— CPHCULTURE

...et brag af en forestilling, der går op i en højere original og meget seværdig enhed.
— Teateravisen

Mere end teater

datadata-videnskab

DATA DATA - computerens historie er støttet af Novo Nordisk Fonden som videnskabsformidling og skabt i samarbejde med SCIENCE & COCKTAILS.
OM SCIENCE & COCKTAILS:

Science & Cocktails er en international platform for videnskabskommunikation, kendt for store events der er bygget op omkring videnskabelige foredrag, krydret med koncerter og cocktails. I København afholdes Science & Cocktails-arrangementer typisk i DR Koncerthuset og Den Grå Hal for mere end 1000 gæster pr. event og byder på verdenskendte forskere, herunder nobelprisvindere.

Science & Cocktails har organiseret mere end 265 begivenheder verden over og har en YouTube-kanal med hundredvis og millioner af visninger.  Målet er at formidle videnskabelig forskning til alle gennem nye og vedkommende formater, herunder foredrag integreret i nattelivet og kunst/videnskabssamarbejder.

Skolemateriale

DATA DATA - computerens historie er støttet af Novo Nordisk Fonden som videnskabsformidling til børn og unge. Derfor vil der ved køb til skoler, være et gratis skolemateriale.

Forestillingen gennemgår computerens udviklingshistorie. Helt fra tallets oprindelse og til nutidens igangværende revolution indenfor kunstig intelligens.

Skolematerialet vil på samme måde bevæge sig kronologisk frem, med nedslag i 1600 tallet, 1800 tallet, 1940’erne, 1960’erne, 1980’erne.

Fra internettes fremkomst vil det dække emner som; Sociale medier, AI & Algoritmer, Data & overvågning, Neurale netværk & bias’, Færdighedstab: gps, google. Fremtiden, trivsel og mennesket overfor maskinen

Computeren har for evigt revolutioneret menneskets måde at leve på. DATA DATA -computerens historie undersøger dette både via naturvidenskablige og tekniske aspekter samt mere historiske, samfundsmæssige og filosofiske overvejelser.

Forestillingen er baseret på viden og skabt i samarbejde med bl.a. professor i kunstig intelligens, Thomas Bolander og professor i teoretisk fysik, Jay Armas. Det samme vil gælde skolematerialet.

På grund af emnets hastige udvikling vil skolematerialet løbende opdates og være til download ved starten af hvert skoleår. Første gang sommer 2024.

ALDERSGRUPPE

Materialer henvender sig hhv til skolernes mellemtrin samt udskolingen.

thomas-bolander

Foredrag med professor

I forbindelse med forestillingen er der mulighed for at tilkøbe et foredrag med Thomas Bolander. Professor i logik og kunstig intelligens. Modtager af H.C. Ørstedsmedaljen for fremragende forskningsformidling i 2019

OM FOREDRAGET

Fremtiden med computere, robotter og kunstig intelligens

Når computere ikke længere bare er passive værktøjer, men begynder at styre vores biler, være vores personlige assistenter eller samtalepartnere, øger det også forventningerne til hvad de kan. Fremtiden vil utvivlsomt byde på flere robotter i det offentlige og private rum, men hvordan sørger vi for at de formår at interagere fornuftigt med os? Kunstig intelligens bygger intelligente maskiner, fx robotter. Men intelligens er mange ting, og uanset om vi ser på førerløse biler, chatbots som ChatGPT eller fysiske robotter, så er deres nuværende intelligens i hvert fald meget anderledes end vores, og ofte er deres sociale intelligens mangelfuld. I foredraget vil jeg først snakke lidt generelt om hvad kunstig intelligens er, hvor det bevæger sig hen, og hvilke hovedudfordringer vi står med. Derefter vil jeg snakke mere specifikt om vigtigheden af at gøre kunstig intelligens og robotter socialt intelligente og hvordan vi når derhen.

OM THOMAS BOLANDER

Thomas Bolander er en af de centrale formidlere af kunstig intelligens i Danmark med 150+ populærvidenskabelige foredrag og 150+ medieoptrædener på TV, radio og i aviser og blade indenfor de sidste 5 år.

Som forsker i kunstig intelligens i over 20 år, har han erfaring indenfor de fleste områder af faget, både de rent tekniske og de mere filosofiske, etiske aspekter. Han har arbejdet med de samfundsmæssige konsekvenser af  kunstig intelligens i diverse kommissioner og tænketanke, herunder SIRI-kommissionen, TechDK-kommissionen, Tigerrådet og Regeringens ekspertudvalg vedrørende techgiganter. I 2006 blev han årets underviser på DTU, og er blevet nomineret til prisen mange gange siden.

Thomas Bolander fokuser særligt på følgende spørgsmål: Hvordan gør vi fremtidens computere og robotter socialt intelligente? Han har grundlagt området epistemisk planlægning som handler om at give robotter evnen til at tage andres perspektiv som en del af deres planlægning.

Pris 15.000 kr inkl. moms

Foredrag og demo med Robot specialist 

I DATA DATA -computerens indgår en Pepper Robot, som “skuespiller”.

Pepper er en såkaldt humanoid robot designet til at kommunikere med mennesker. Den har evnen til at læse følelser ved at analysere ansigtsudtryk og tonefald. Den kan genkende glæde, sorg, vrede eller overraskelse - og den kan afkode, om du er i godt eller dårligt humør. Den er ca 130 cm høj og ser ret sød ud.

I forbindelse med køb af forestillingen tilbydes tilkøb af demo og foredrag om Pepper ved specialister fra DTUs afdeling for Kunstig Intelligens.

Pris 5.000 kr inkl. moms

Credits

Manuskript og iscenesættelse: Fantasterne

Medvirkende: Ditte Ylva Olsen & Stine Q. Pagh

Producent: Teater V i co-produktion med Teater Fantast 

Scenograf: Sisse Gerd Jørgensen

Dukkedesigner: Rebecca Arthy

Dukkemagere: Rebecca Arthy, Pernille Kabell

Rekvisitter: Pernille Kabell & Johan Kølkjær

Dukkekostumer: Anja Karottki

Komponister: Hjalte Bested Hjort & Anders Bo Eriksen

Grafiker og video animation: Nikolaj Hoe Lundahl

Videoanimation: Oh Man Productions (Troels Øhman) og Ricardo A. León V.

Lysdesign og afvikling: Mikkel Magnus Olsen

Afvikling: Mikkel Bent Nielsen & Sofus Sean Bassett

Produktionsleder: Luna Stage

Kostumer: Mette Kapper

Koreograf: Emilie Hoff

Robotkoder: Sebastian Ray Manson 

Byg: Aston Kay, Johan Brandt Richardt, Mads Hilden & Magnus Slyngborg Andersen

Green screen belysning: Torben Brent Wenneberg

Teatermaler: Cecilie Kondo

Assistent: Frida Reynberg

Assistent og video: Siri Katzenelson

So-Me video redigering: Laura Hjetting Veitland

 

Videnssparring: Jácome Armas, Thomas Bolander, Morten Kjærgaard

Forestillingen er støttet af Novo Nordisk fonden og er en co produktion mellem Teater Fantast & Teater V.

Foredrag i forbindelse med forestillingen afholdes i samarbejde med Science and Cocktails.

Aldersgrupper: for 6 år og op efter/ familieforestilling

Varighed: ca. 65 minutter

Spilletider DATA DATA

2024

23 oktober, Rønne Theater, kl 18.30, FIND BILLET HER 

24. oktober, Rønne Theater, kl 10.00 (lukket forestilling)

28.oktober, Peter Willemoesskolen, Assens kl11.00 +13.00 (lukkede forestillinger)

29.oktober, Musikhus ALFA, Aars, kl 11.00 + 13.00 (lukkede forestillinger)

2025

19.januar, Nakskov Teatersal, Nakskov, kl 14.00, FIND BILLET HER

23.januar, Bastionen, Nyborg, kl 9.00 + 11.00 (lukkede forestillinger)

24.januar, Xeneriet, Spinderihallerne, Vejle, kl 16.30 FIND BILLET HER

26.januar, Taastrup Teater, Taastrup, kl 14.00

27.januar, Taastrup Teater, Taastrup, kl 9.30 + 11.30 (lukkede forestillinger)

28.januar, Viften, Rødovre, kl 9.30 + 11.30 (lukkede forestillinger)

24.april, Støberihallen, Hillerød, kl 19.00 FIND BILLET HER

26.april, Det Musiskehus, Frederikshavn kl.15.00 FIND BILLET HER

27.april - 4.maj, Teatret Zeppelin, København  FIND BILLET HER

Forestillingen er på turne i sæson 23/24

Fantast_logo_bund-beige